Iașul, un oraș fără simboluri?

Palatul Culturii IasiIntriga: trebuie făcută identitatea vizuală a unui eveniment care se va întâmpla în Iași. Solicitare imperioasă a clientului: chiar daca evenimentul este unul de specialitate, să apară musai Palatul Culturii. Mă apuc și cercetez  zona acestui simbol, unde a mai fost folosit, la ce mărci, ce game cromatice, ce abordare grafică, etc. În calitate de băcăuan prin naștere și ieșean adoptat bănuiam eu că Palatul Culturii este simbolul Iașului dar, până acum, nu am analizat această simbolistică.

Palatul Culturii a fost piatra unghiulară a procesului de design pentru Iasi 600, desi te apucă râsul: urbea împlinește 600 de ani iar simbolul este unul care are 100 de ani! Palatul Culturii apare pe orice material de eveniment mai căpos făcut în Iași. Nu Universitatea, care are cu vreo 70 de ani mai mult și care e mai vizibilă la nivel de rezultate, nu Palatul Roznovanu, nu Mitropolia, nu BCU, nu clădirea UMF, nu teiul lui Eminescu (nu că aș milita pentru capacitatea simbolistică a unui copac cu curea metalica). Nu Biserica Trei Ierarhi, care chiar are istorie și argumente. Palatul Culturii! Clădire administrativă, care a devenit culturală pentru că nu aveau ce face comuniștii cu tot spațiul.

Nu vreau să hulesc, e un post amar. Simbolul Iașului tocmai este bătut în tablă lucioasă, iar căciula cea nouă completează imaginea țigănoasă pe care mi-am făcut-o despre el pe cănd se făceau tărguri de haine sau de instalații în el. M-am tot gândit de ce a devenit simbol? Singura concluzie a fost că a lipsit concurența (într-un oraș în care clădirile vechi erau în spectrul religios, nu prea atrăgător pentru propaganda comunistă). Poziția privilegiată, expunerea și arhitectura spectaculoasă. Spectaculoasă comparativ cu blocurile din jur, nu cu vreo creație Gaudi.

Tin minte că acum câțiva ani era un demers Grapefruit pentru crearea unei identități a Iașului, pentru un proces de branding de oraș. Îmi pare rău că nu s-a concretizat nimic și că Palatul Culturii și-a păstrat locul pe postament. Sau ar trebui să mă bucur pentru că Iașul se comunică sincer, fără ambalaje false. Iașul chiar este ca Palatul Culturii: nu se întâmplă nimic în el, e tot timpul în construcție, nimeni nu e interesat de el și servește doar ca reper pentru noul mall.

Reclame

Un gând despre „Iașul, un oraș fără simboluri?

  1. Iasul e praf la capitolu comunicare. Nu-s in stare sa raspunda la un telefon la primarie si tu vrei branding de la un oras care nu e in stare sa-si faca niste strazi ca lumea. Au directie de turism, sunt curios cum justifica oamenii aia banii, ce turism ajuta ei. Ma mir ca nu a reusit Dascalu sa faca mall in Palatul culturii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s